Moeite met concentreren of met je focus gericht te houden? Dan zou dat kunnen liggen aan een werkgeheugenprobleem. Beter gezegd: werk concentratieprobleem (Baddeley).
Wat is het werkgeheugen?
Het is een actief werkend systeem in de hersenen. Je werkgeheugen is het korte termijn geheugen waarmee je aan het werk gaat. Je hebt het nodig bij het opvolgen van instructies of bij het vasthouden van informatie. Het is het alledaagse geheugen; relevante informatie ligt klaar als we deze nodig hebben in het alledaagse leven. Onderzoek heeft aangetoond dat een beter werkgeheugen leidt tot betere prestaties op school, maar ook in topsport of muziek.
Een goed functionerend werkgeheugen speelt een centrale rol op school, op je werk en in het alledaagse leven (Alloway, Gathercole, Kirkwood & Elliott, 2009).
Het werkgeheugen is een onderdeel van de zogenaamde executieve functies. Het werkgeheugen is niet hetzelfde als het korte termijn geheugen, het is meer. Het is een tijdelijke opslagplaats in de hersenen waar alle informatie binnenkomt. Deze informatie hebben we nodig om taken uit te kunnen voeren bij actieve denkprocessen. Een goed werkgeheugen is essentieel om met de binnengekomen informatie om te gaan. Bij een verminderd werkgeheugen kunnen er problemen optreden bij het bedenken van oplossingen en plannen.
Het werkgeheugen heeft echter een beperkte capaciteit, die verschilt van mens tot mens. Het is o.a. afhankelijk van leeftijd – kinderen en ouderen beschikken over minder capaciteit dan volwassenen- als ook van de hoeveelheid stress. Stress leidt tot verhoogd cortisol-gehalte in het bloed, waardoor de werkgeheugencapaciteit afneemt. Het werkgeheugen functioneert het beste bij een gemiddeld stressniveau.
Wanneer laat het werkgeheugen je in de steek?
- Bijlage vergeten bij te voegen bij de mail
- De weg vragen en daarna de informatie niet meer weten.
Wanneer gebruiken we het werkgeheugen?
- om te luisteren, spreken en leren
- om te onthouden wat we als eerstvolgende moeten doen
- om instructies te kunnen onthouden
- bij rekenen en begrijpend lezen
- wanneer we een probleem moeten oplossen
- logisch en complex redeneren
- organiseren, plannen en vooruitkijken
Werkgeheugen is te trainen (Bergman & Nutley)
De laatste jaren is gebleken dat het brein flexibeler is dan we dachten. Omgeving en training kan de structuur en de functie van de hersenen tot op gen-niveau beïnvloeden (Klingberg, 2011). Wel is het zo dat alleen die hersengebieden worden geactiveerd die getraind worden. De kennis, dat er gemeenschappelijke hersengebieden bestaan voor aandacht en werkgeheugen, heeft interventies in de vorm van trainingen mogelijk gemaakt.
Interventie: COGMED werkgeheugentraining
Als adequate interventie om het werkgeheugen te versterken kan de Cogmed Werkgeheugen Training gevolgd worden. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma dat wordt uitgevoerd onder intensieve begeleiding van mij als trainer-coach. De training kan gevolgd worden door jonge gezonde mensen, mensen met een zekere veroudering of zieke mensen. Voor de verschillende doelgroepen zijn er specifieke software programma’s ontwikkeld.
De rationale om deze training te volgen: wij zijn gewend dat onze aandacht getrokken wordt door externe prikkels; prikkels buiten ons. Onze aandacht zelf richten, vooral op saaie taken, wordt steeds moeilijker. De hele maatschappij is gericht op snel aanbod van verschillende, afwisselende prikkels. Als het op de tv saai wordt, dan zappen we naar een ander net. Op vakantie moet het ook uitdagend zijn en vooral niet saai. Cogmed training kan bijdragen aan een sterker werkgeheugen.
Cogmed:
- Versterkt je concentratie; Cogmed traint je in focussen op één taak.
- Bevordert rehabilitatie; Cogmed helpt bij AD(H)D, NAH of bij herstel van een ongeluk of chemotherapie.
- Verbetert leerprestaties; Cogmed zorgt dat je informatie beter onthoudt en je aandacht bij de les blijft.
Hoe werkt de Cogmed Werkgeheugen Training?
Het is een intensieve digitale training, die thuis gedaan kan worden. De training duurt 5 tot 6 weken, afhankelijk van de route die je kiest. Het zijn 25 blokken, die verdeeld kunnen worden over een aantal weken. Je doet één blok per dag en dat duurt ongeveer 45 minuten. Gedurende de hele training werk ik als coach om de motivatie op gang te houden, maar ook om inzicht te geven in de training en in het proces van werkgeheugenontwikkeling. Minstens één keer per week hebben we contact en bespreken we de voortgang van de training.
De kracht van het programma is dat het zich steeds aanpast aan jouw niveau van presteren. Op deze manier word je voortdurend uitgedaagd om je eigen grenzen te verleggen. Alleen dan zal het brein zich aanpassen en zal er sprake zijn van effectieve training. Het brein verandert namelijk alleen als het wordt geforceerd zich in een bepaalde richting te ontwikkelen en te groeien.
Binnen enkele weken groeien er nieuwe synaptische verbindingen in het brein en wordt de geleiding en de onderlinge isolatie verbeterd. Door de gerichte braintraining via Cogmed is gemiddeld bij 80% van de deelnemers de hersenfunctie ingrijpend verbeterd met minstens 23%.
KLIK HIER voor cogmed voor jongeren
KLIK HIER voor cogmed voor ouderen
Meer informatie?
- Voor Cogmed algemene informatie: www.Cogmed.nl
- Op youtube:
- Voor wetenschappelijk onderzoek een overzicht van artikelen: www.cogmed.com/research
Na 4 weken al resultaat bij milde cognitieve geheugenproblemen
Zakelijke informatie
De Cogmed training wordt (gedeeltelijk) vergoed door een aantal zorgverzekeraars: Nedasco, VGZ, IZA zorgverzekeraar, United Consumers, Univé, Zorgverzekeraar UMC. Het is aan te raden om dit bij uw eigen zorgverzekering te checken of en hoe hoog de vergoeding is. De professionele psychologische begeleiding bij deze training zou u eventueel ook vergoed kunnen krijgen via het PGB.
Mijn kwalificaties voor deze training zijn: gecertificeerd Cogmed-coach en universitair opgeleid trainer-coach communicatie vaardigheden op master niveau.